Следвайте Гласове в За втори пореден ден камиони и други тежкотоварни

...
Следвайте Гласове в За втори пореден ден камиони и други тежкотоварни
Коментари Харесай

Втори пореден ден на напрежение в Северно Косово

Следвайте " Гласове " в 
За втори следващ ден камиони и други тежкотоварни транспортни средства блокираха основни пътища в Северно Косово, които водят към два гранични пункта със Сърбия, оповестяват международните новинарски организации. Пунктовете Ярине и Бърняк са затворени за придвижване.

Късно в събота косовската полиция заяви, че е била обстрелвана наоколо до езеро, граничещо със Сърбия. Косовските сили обявиха, че е трябвало да отвърнат на огъня в самоотбрана. Не се оповестява за ранени при престрелките.
„ Барикадите от маскирани нарушители в северната част на страната би трябвало да бъдат отстранени неотложно “, съобщи министър-председателят на Косово Албин Курти. Той добави, че неговото държавно управление е в контакт с мироопазващата задача на НАТО КейФОР, която разполага с повече от 3000 военнослужещи на място.
Барикадите бяха издигнати от косовски сърби през вчерашния ден, откакто бе обявено, че някогашният служител на реда Деян Пантич е задържан на пункта Ярине.

 

Полицията в Прищина сподели, че някогашният чиновник на реда е бил задържан за хипотетично нахлуване против офис на изборната комисия, против служители на реда и против чиновници на комисията.
Пантич е един от към 600-те косовски сръбски служители на реда, които подадоха оставки предишния месец в символ на митинг против решението на косовското държавно управление да размени сръбските регистрационни номера на колите с косовски. От косовските институции се отдръпнаха и локалните съдии, както и сръбските кметове в Северно Косово, което докара до нуждата от предварителни локални избори.
Властите в Прищина се съгласиха да отсрочат въвеждането на новите регистрационни номера с няколко месеца, само че косовските сърби не се върнаха на постовете си в локалните институции. Напрежението се повиши още повече с насрочването на локални избори на 18 декември, които в последна сметка бяха отсрочени за 23 април 2023 година
На барикадите, издигнати от косовските сърби, бяха видяни маскирани мъже, осведоми АП. В неделя сутринта ситуацията на барикадите беше спокойна, само че в регионите със смесено население имаше засилено наличие на косовската албанска полиция, а на други места - на повече интернационалните служители на реда и бойци, оповестява организацията. 
На други места сръбски публични представители настояват, че тежко въоръжени косовски служители на реда са " нахлули " в пространствата на следения от сърбите стратегически язовир на изкуственото езеро Газиводе на границата със Сърбия. Съобщението не може да бъде тествано по самостоятелен метод, показва АП. 
Сръбските публични лица желаеха незабавни дейности от страна на Европейски Съюз за " въздържане на главорезите ", които, съгласно тях, желаят да провокират нова война със Сърбия.
След случаите в събота Горан Ракич, началник на партията Сръбска листа, която е подкрепяна от Белград, прикани сърбите в Северно Косово да проявят въздържаност и да сътрудничат на мироопазващите сили на НАТО и на задачата на Европейски Съюз ЕУЛЕКС, съобщи Ройтерс.
" Всички ние се нуждаем от мир..., да дадем пространство на договарящите, които ще стигнат до решение... посредством разговор, а не посредством едностранни дейности ", съобщи Ракич в изказване.
На страницата си в Инстаграм президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че " няма да има капитулация " в Косово и уточни, че Белград " ще продължи битката с всички законни средства за мир ". Вучич сподели, че сърбите са били принудени да повдигнат барикадите на пътя, с цел да се защитят от косовските сили за сигурност.
В събота Вучич сподели, че Белград ще изиска от силите на НАТО да разрешат Сърбия да разположи войски и полиция в региона на Косово, макар че призна, че няма никакъв късмет да получи позволение.
В отговор на мненията на Вучич министър председателят на Косово Албин Курти сподели, че Прищина не търси спор, а разговор и мир. Курти предизвести обаче, че Република Косово ще се пази уверено.
Според косовския министър председател Белград се пробва да дестабилизира Косово. 
Курти сподели, че Сърбия се пробва да постави завършек на разговора с посредничеството на Европейски Съюз за нормализиране на двустранните връзки и да отнесе въпроса към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където Белград се надява да получи поддръжката на Русия и Китай. 
Косовският министър председател прикани косовските сърби да се дистанцират от незаконните групировки и режима на Вучич, който ги финансира и търси война.
Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година с поддръжката на Запада, след война от интервала 1998-1999 година, в която НАТО се намеси, с цел да отбрани косовските албанци.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
11 Дек 202228311 Дек 202278611 Дек 202212711 Дек 202225811 Дек 202257811 Дек 2022419КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 2022185809 Дек 202237908 Дек 202265824 Sep 20223327
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР